top of page

Mirjami Sirén

Olen vuonna 1992 syntynyt nuortenkirjailija ja opettaja.

Esikoisromaanini Kaupunki ilman koteja ilmestyi maalikuussa 2023, ja sen jatko-osa Huone ilman ovea ilmestyy helmikuussa 2024.

Koulutukseltani olen filosofian maisteri, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Olen suorittanut myös luovan kirjoittamisen opintoja. Tällä hetkellä opetan suomea toisena kielenä aikuisille maahanmuuttajille.

Olen kotoisin Oulusta. Asun nykyään Kauniaisissa ja työskentelen Espoossa. 

Harrastan kaikenlaista luovaa. Soitan viulua, sävellän, tanssin, maalaan ja olen mukana harrastajateatteri-ryhmässä.  Rakastan luonnossa liikkumista ja erityisesti Lapin ja Pohjois-Norjan maisemia. Myös lukeminen ja TV-sarjat ovat lähellä sydäntäni.

Mirjami Sirén kirjailija Kaupunki ilman koteja.jpg

Miten minusta tuli kirjailija?

Olen aina nauttinut tarinoiden keksimisestä.  Lapsesta pitäen olen keksinyt hahmoja ja kuvitellut heille erilaisia sattumuksia ja juonikuvioita. Nuorena en kuitenkaan juuri koskaan kirjoittanut tarinoitani ylös, vaan kehittelin niitä päässäni.

Opiskeluaikanani alkoi kehittyä haave kirjailijan urasta. Luin paljon kotimaisia romaaneja. Erityisesti nuortenkirjat inspiroivat minua, ja halusin päästä itsekin kokeilemaan kirjoittamista. Kirjoitin tarinoita pöytälaatikkoon, mutta en uskaltanut antaa niitä kenenkään luettavaksi. Ajattelin, että tekstien pitäisi olla kerralla valmiita ja julkaisukelpoisia.

Vuonna 2018 minua pyydettiin opettamaan luovaa kirjoittamista erääseen opistoon. Opetin samaan aikaan myös sanataidetta. Silloin päätin, että oli aika antaa tekstejäni muiden luettavaksi ja saada niistä palautetta – minunhan pitäisi opettajana antaa palautetta muille. Uskaltauduin antamaan novellini erään ystäväni luettavaksi. Minä luin puolestani hänen novelliaan. Kun muokkasin tekstiäni palautteen perusteella, se harppasi ison loikan parempaan suuntaan. Tajusin, ettei tekstin tarvitse olla heti valmis, vaan kirjoitusprosessiin kuuluu paljon muokkausta ja uudelleenkirjoittamista. 

Siitä asti olemme ystäväni kanssa antaneet lähes viikoittain palautetta toisillemme teksteistämme. Se on suurin tekijä, joka on vaikuttanut kirjoitustaitoni kehittymiseen. Sekä oman tekstin kehittäminen että toisen tekstin analysointi ja palautteen antaminen ovat opettaneet minulle hurjan paljon.

Myös luovan kirjoittamisen perusopintojen suorittaminen sekä sanataiteen ja luovan kirjoittamisen opettajana toimiminen ovat auttaneet minua kehittymään kirjoittajana.

Aloitin Kaupunki ilman koteja -romaanin kirjoittamisen vuonna 2019. Kirjoitin ensimmäisen version noin vuoden sisällä. Tie kustannussopimukseen oli kuitenkin pitkä, ja käsikirjoitus vaati paljon muokkauksia ennen kuin kustantamo hyväksyi sen. Lopulta iso työ kuitenkin kannatti – käsikirjoitus parani hurjasti, ja unelmastani tuli totta! 

Kirjoituskilpailut

Tekstejäni on palkittu useissa valtakunnallisissa kirjoituskilpailuissa. Kilpailut ovat olleet innostavia ja kannustaneet jatkamaan kirjoittamista. Kilpailutekstien kirjoittamisessa on muun muassa se hyvä puoli, että teksti tulee kirjoitettua loppuun ja sitä tulee hiottua. Joistakin kilpailuista saa myös palautetta, ja palautteen avulla tekstiään voi kehittää entisestään. Kannustan kaikkia kirjoittamista harrastavia kokeilemaan kilpailuihin osallistumista!

Palkintosijoille olen päässyt mm. seuraavissa kirjoituskilpailuissa:

Nova-novellikilpailun ensimmäinen sija (2021)

Fuuga-novelli (Novelli on julkaistu Spin-lehdessä 1/2022)

Aika jättää jälkensä -kilpailun ensimmäinen sija (2022)

Laituri-novelli

AitoStory-kirjoituskilpailun toinen sija (2021) 

Kaupunki ilman koteja -romaanikäsikirjoitus

J.H. Erkon kirjoituskilpailun kolmas sija (2022)

Perintö-novelli

Minä ja Oulu -kirjoituskilpailun ensimmäinen sija (2021)

Pallolla-novelli

Okka-säätiön ja WSOY:n novellikilpailun kolmas sija (2021)

Vastaranta-novelli

Pääsin myös itse toimimaan tuomarina Nova-kirjoituskilpailussa vuonna 2023.

bottom of page